A Ló és Művészet kutató műhely programsorozata azok számára indult, akik a művészetet és a lovas kultúrát egyszerre szeretnék tanulmányozni. Első sorban olyan képzőművészeket, művészeti kutatókat várunk, akiket érdekelnek a lovak és a ló helye a művészetben, de azokat a lovasokat is szeretettel várjuk, akik nem művészek, viszont nyitottak rá. A program rövid (1 vagy 2 hetes) intenzív nyári kurzusokból áll és fontos része az elmélet mellett a művészeti- és a lovas gyakorlat is.

A kiindulópontunk az volt, hogy a lovaglás művészet. Mivel az ember- és a ló ábrázolások a művészettörténetben egymással párhuzamosan alakultak, és mivel a ló a kortárs képzőművészetben is az elmúlt években egyre többször megjelenik, úgy gondoltuk, hogy nemzetközi művészeti vitát kezdeményezünk a téma köré. Az érdeklődés óriási lett és a program sikerére való tekintettel úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a kezdeményezést azzal a céllal, hogy elmélyítsük azt. Terveink szerint évente rendszeresen, különféle tematikákkal megrendezzük a Ló és Művészet Kutató Programot. Célunk, hogy mind a keleti, mind a nyugati hagyományokból építkező művészeti folyamatoknak teret adjunk és kapcsolatot teremtsünk a programunkon keresztül olyan magyar és nemzetközi művészek között, akik kutató munkánkhoz csatlakozni szeretnének. Szeretnénk feltárni többek között azokat a kapcsolódási pontokat, melyek a lovas kultúrát és a művészetet összekötik. 

Az első Ló és Művészet program 2015 augusztusában került megrendezésre Barnagon tíz résztvevővel. Kilenc ország művészei olyan különféle művészeti területekről érkeztek, mint a képzőművészet, a design és a kortárs tánc. 2016 nyarán rendeztük meg programunkat második alkalommal nemzetközi művészek és kutatók részvételével, akik olyan távoli országokból is érkeztek, mint Japán, az USA, Anglia vagy Franciaország.

Tíz résztvevőnek tudunk helyet biztosítani alkalmanként. Szálláslehetőséget jurtákban, nomád körülmények között nyújtunk. A részvételhez angol nyelvtudás szükséges.

Művészeti szakmai vezető: Veszely Beáta, képzőművész, művészeti kutató
Lovas szakmai vezető: Szmrecsányi Márton, ló kiképző, lovasíjász

Artsy / 11 of the World's Most Unusual Artist Residencies