IDŐPONT  2017. július 29 - augusztus 11.

PROGRAM intenzív kéthetes program olyan művészek számára, akiket érdekel, hogy a 20. században a képzőművészet és a lovas kultúra között kialakult szakadékot áthidaljuk. Olyan művészeket kerestünk, akiket érdekel a lovas kultúra és olyan lovasokat, akiket érdekel a képzőművészet. A program során naponta tartottunk lovas és lovasíjász edzéseket, valamint az anatómiailag helyes lovaglást tanulmányoztuk. Beszélgetéseket és előadásokat tartottunk, melyekben a művészeti kutatás és a lovas tanulmányok álltak a középpontban. A 2017-es program a harmadik egy olyan sorozatban, mely terveink szerint még hosszú évekig folytatódni fog. A HARP (angolul hárfa) minden évben más témát dolgoz fel. Ezen a nyáron sokszorosító grafikával foglalkoztunk a posztkortárs művészetben. Azért gondoljuk, hogy a posztkortárs fontos, mert olyan problémákkal foglalkozik, amiket a kortárs nem tud megoldani. Kísérleteztünk lovas nyomatokkal, mind történelmi, mind (poszt)kortárs összefüggésben. Olyan művészeket kerestünk, akik nyitottak a konceptuális kísérletezésre és a tradicionális technikák használatára is. Szakértő technikai segítsége kéznél volt, nem volt szükséges szakmai tapasztalat a nyomtatáshoz. Rézkarc, fametszet, linómetszet nyomtatására volt lehetőség. Vendég előadókat hívtunk meg, szakmai kirándulásokat szerveztünk többek között a Kassai Völgybe és a program végén kiállítást szerveztünk az elkészült munkákból az új HARP pajta galériánkban.

CÉLUNK hogy nemzetközi művészeti kutató program keretében érdeklődésünket bemutathassuk és a lovas kultúra és a képzőművészet közötti összefüggésekre felhívjuk a figyelmet. Újra szeretnénk gondolni a mai művészetet a lovagláshoz képest, egyszerre mint tudományt és mint művészetet egy olyan környezetben, melyben a különféle gondolatok megkérdőjelezhetők. A keletről és a nyugatról érkező művészek között kapcsolatot teremtettünk. A HARP nyitott a keleti és a nyugati tradíciókból táplálkozó művészeti folyamatokra, valamint lovas hagyományokra.

PROGRAM VEZETŐK Veszely Beáta képzőművész és művészeti kutató és Szmrecsányi Márton lovasíjász és ló kiképző. Mindketten tanulmányozzák régi lovas mesterek tudását, lovas ábrázolások történetét a művészetben és elhivatottak abban, hogy lovaglásukat természetesen, akadémikusan és klasszikusan is fejlesszék. Vendégelőadó 2017-ben az amerikai művész, Professzor Mark Ritchie, a Képgrafikai tanszék vezetője a Univesity of Wyoming Művészeti karán, USA.

RÉSZTVEVŐ MŰVÉSZEK
Jitendra Baoni (India), Liz Cleaves (USA), Louisa Giffard (Ausztrália), Lara Jese (Szlovénia, Svájc), Kate Klingbell (USA), Emilia Olsen (USA),  Jennifer Pleydon (USA), Mark Ritchie (USA), Karin Victorin (Svédország)

Louisa Giffard: HARP program beszámolója, 2017. augusztus
Szendi Péter: Lovak a művészetben, Veszprémi Napló, 2017. augusztus 22.
Király Éva: Nyomtassuk le Arabellt! Lovas Nemzet 2017. szeptember
Liz Cleaves: Artist residency in Barnag, Hungary