Iskolánk alapítója Kassai Lajos, aki az 1980-as évek végén kidolgozta a lovasíjászat versenyszabály rendszerét és az új sportágat először Magyarországon terjesztette el, majd Európában, az USA-ban, Kanadában később Kínában és más ázsai országokban is. 2013-ban Hungarikummá nyilvánították a Kassai lovasíjász módszert. 2013-tól a Magyar Lovas Szövetség hivatalos szakága a Lovasíjászat. A Testnevelési Egyetemen 2011 óta, először a világon lovasíjászatból is lehet tanári diplomát szerezni. Vizsgarendszerét és a gyakorlati oktatást Kassai Lajos dolgozta ki. A Kassai Lovasíjász Iskolának jelenleg több mint 300 tagja van világszerte, a Kárpát-medencében 10 sportegyesület működik, melyből az egyik a Szmrecsányi Kánság. 

Szmrecsányi Mártont 2008-ban választották törzsfőnek és 2019 októberében megkapta a kán címet. A Szmrecsányi Kánság állandó székhelye és ahol edzéseinket, versenyeinket is tartjuk Barnagon van. 
A lovasíjász edzések heti rendszerességgel folynak. Évente két alkalommal rendezünk barnagi pályánkon lovasíjász világkupa fordulót, melyekre edzőtáborokon készül fel a tagság. Tevékenységünk egész évben folyamatos, mozgalmas és sokrétű. Az edzések mellett részt veszünk lovas- és lovasíjász showkban, tartunk tanfolyamokat itthon és külföldön. Foglalkozunk utánpótlás neveléssel. Az ország egyik legnagyobb lovasíjász gyerek csapata alakult ki nálunk. A gyerekek edzéseken, edzőtáborokban és lovasíjász bemutatóinkban aktív résztvevők. A Kassai módszert követve építjük fel edzéseinket és készítjük elő versenyeinket. A lovasíjászat magyar harcművészet, sport és hagyományőrző tevékenység, mely test és lélek egészségét egységként gondolja el. A lovasíjászat számunkra életforma egy jól működő közösségben. 

Lovas nemzet a magyar, szokták mondani. Jelenleg a magyarok lovasíjászatban a világ élvonalát alkotják, és ebben fáradhatatlan kitartó munka van. Célunk, hogy ezt a pozíciónkat megtartsuk és a jövő generációjának a tudást továbbadjuk. 

További információ a Kassai Lovasíjász Iskola Szmrecsányi Kánság honlapján található www.szmrecsanyi.hu