A Ló és Művészet kutató program művészeti vezetője Szmrecsányi Veszely Beáta képzőművész és művészeti kutató, lovas szakmai vezetője Szmrecsányi Márton ló kiképző és lovasíjász. Nagyjából 2006 óta dolgoznak együtt különféle lovas és művészeti projekteken, 2009 óta élnek Barnagon három gyermekükkel és lovaikkal. Mindketten elkötelezetten kutatják a régi lovas mesterek írásait és lovaglásukat úgy fejlesztik, hogy mind az akadémikus, mind klasszikus hagyományokat kortárs tapasztalatokkal ötvözik.

Szmrecsányi Veszely Beáta
Festészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte, majd a londoni Goldsmiths College-ban, a University of Londonban szerzett képzőművészeti mesterdiplomát 2000-ben. Művészeti kutatással azóta foglalkozik, doktori tanulmányait is itt kezdte. Doktori disszertációját Summa Cum Laude minősítéssel 2017 júniusában védte meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, disszertációjának címe: Szemléletváltozások a lovas portré értelmezésében a (poszt)kortárs művészetben. Több egyetem művészeti tanszékén tanított az Egyesült Királyságban és itthon. Összesen nyolc évet élt távol hazájátol, először Glasgowban Skóciában, ahol a Glasgow School of Art festő tanszékén tanított, majd később Londonban, ahol a nemzetközi művészeti élet aktív résztvevője lett. 2004-ben költözött végleg haza és megalapította, majd vezette a TIPP Posztgraduális Kutató Műhelyt, mely a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Goldsmiths College London közös nagy sikerű nemzetközi kutató programja volt öt éven keresztül az egyetem tihanyi művésztelepén. Számos egyéni és csoportos kiállításban mutatta be műveit itthon és külföldön, melyek közül talán legjelentősebb a Modern Art Oxfordban 2007-ben volt, valamint többek között a Prágai Királyi Palotában, a Secession-ban Bécsben, a Chisenhale Gallery-ben, az ICA-ban, az Austrian Cultural Forumban, a Camden Arts Centerben Londonban, a Cornerhouse-ban Manchesterben, a Project Art Centerben Dublinban, magán galériákban és múzeumokban Belfastban, Glasgowban, Edinburghban, Saint Etienneben Franciaországban, Bécsben, Berlinben, Tokióban, New Yorkban, Milánóban, a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban Budapesten, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, ahol az állandó gyűjteményben szerepel. Ezen kívül művei megtalálhatók több más közgyűjteményben, mint Hiscox Arts Collection and Projects Londonban, az Albertina Bécsben és a Neue Galerie Grazban Ausztriában valamint számos nemzetközi magángyűjteményben. Több díjat is kapott, mint a Derkovits ösztöndíj, a Scottish Arts Council, a London Arts ösztöndíjai valamint a Brit Akadémia ösztöndíja. 2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja. Művészeti tevékenységének központi problematikája egyetemi tanulmányai kezdetén, már 1992-ben eldőlt, mely a ló-ember kapcsolat azóta is. Kisgyerekkora óta lovagol és 2005 óta a Kassai Lovasíjász Iskola tagja, 2017 óta a Nemzeti Lovasakadémia elméleti oktatója. 

Szmrecsányi Márton
Régi álma valósult meg, amikor 2009-ben Barnagra költözött családjával, hogy lovaival együtt saját területén élhessen és dolgozhasson. Azóta is itt él feleségével, három gyermekével, lovaival és az állataival. Egyéni teljesítményeit háttérbe szorítva első sorban a tanításnak és a közösségnek szentelte életét a lovasíjászatban. Kisgyerekkora óta lovagol és nagyjából 20 éve lovasíjászik, bár végzettségét tekintve villamosmérnök és közgazdász. A lovaglás alapjait Eőry Csillától tanulta. Az elmúlt tíz évben foglalkozik természetes lóképzéssel. Csontó Zoltán Lovas Élet Iskolájában elvégezte a Parelli tanfolyamokat a 3. szintig. Többek között tanult kranioszakrális oszteopátiát és a lócsontkovácsolás alapjait Bettina Pratt tanfolyamain. Honza Blaha tanfolyamain a szár nélküli összeszedettséget és a kantár nélküli díjlovaglás alapjait, Christopher Dahlgrentől és Dr. Gőblyös Istvántól akadémikus lovaglást tanult. A Kassai Lovasíjász Iskolának 2005 óta tagja és 2008 óta vezetőségi tag, törzsfő, majd 2019 októberében megkapta a kán címet. A Lovasíjász Nemzeti Válogatott vezetője. 2016-ban a Magyar Vitézi Rend vitézzé avatta a magyar hagyományőrző lovas kultúráért és a lovasíjász utánpótlás nevelésben végzett munkájáért. Heti rendszerességgel tart edzéseket birtokán. Rendszeresen tart tanfolyamokat országszerte és nemzetközileg. Az iskolát számos nemzetközi versenyen képviselte, mint például a Világbajnokságon Jordániában, az Európa Bajnokságon Verőcén, a KHOW Világbajnokságon Kaposmérőn, valamint olyan bemutatókon, lovas show-k alkalmával, mint például a Nemzeti Vágta a Hősök terén, az OTP Bank Lovas Világkupa a Papp László Sportarénában, az Equifest a Hungexpo-n vagy a Mercedes CSI Zürichben. 2017 óta a Nemzeti Lovasakadémia lovaglótanára (www.nemzetilovasakademia.hu).